Povečini imajo stanovanja poleg prostorov za bivanje, kot so dnevna soba, kuhinja in jedilnica tudi prostore za spanje. Odrasli imajo spalnico, mladostniki mladinsko sobo in najmlajši otroško sobo. In prav otroška soba je prostor, kjer se otrok najraje zadržuje, navsezadnje ga spremlja od njegovih čisto prvih, še povsem negotovih korakov.

Je prostor, ki ni namenjen samo spanju, ampak tudi igranju in ustvarjanju čez dan. Glede na različna obdobja otrokovega razvoja in odraščanja, je pomembno tudi prilagajanje z različno opremo in pohištvom. Za otroka je izredno pomembno, da se v svoji sobi dobro počuti. Otroška soba naj poleg postelje in omare za shranjevanje oblačil, vsebuje tudi kotiček za igranje. Če ne veste, kam bi pospravili vse igrače, si omislite zabojnike najrazličnejših barv. Če so otroci že šolarji, skorajda ne gre brez pisalne mize, ki jo je najbolj priporočljivo postaviti v tisti del prostora, kjer je največ naravne svetlobe. Prav tako je potreben tudi primeren stol. Med otrokovim odraščanjem je namreč potrebno poskrbeti za pravilno držo telesa tudi pri pisalni mizi, kar mu omogoča pravilno izbran stol. Pri opremljanju otroške sobe smo pozorni, da bo pohištvo kar najbolj prilagodljivo potrebam odraščajočega otroka, te so najbrž večje kot bodo kdajkoli pozneje.

Posebno pozornost namenimo tudi barvam. Če je otrok že nekoliko večji, ga moramo vselej povprašati po željah. Ali mu je pohištvo, ki smo se ga namenili kupiti všeč ali ne, ali so mu barve, s katerimi želimo prepleskati stene v sobi blizu ali ne. In če je le možno, v kar največji meri upoštevajmo njegove želje in predloge, saj je prav otroška soba njegov prostor, prostor za bivanje, ustvarjanje, domišljijo. Se pa pri opremljanju otroške sobe lahko tudi odrasli nekoliko prepustimo domišljiji; na stene lahko dodamo različne vzorce ali naslikamo pravljične junake. Takšna popestritev bivalnega okolja se zdi otrokom še posebej zanimiva in privlačna. Lahko spustimo v sobo nekaj pomladi, če na primer narišemo kakšno pomladno cvetlico ali pa samo simbol za srečo, kot je pikapolonica.

Otroška soba je torej prostor za sanjarjenje in ustvarjanje otroka, zato bodimo pozorni pri opremljanju in upoštevajmo želja naših najmlajših, saj je za njihovo zadovoljstvo bistveno, da bi se v svojem bivalnem okolju počutijo kar se da udobno.