Mansarda

Bivanje v mansardi: prednosti in slabosti

2023-01-09 domko 0 Comments

Pri snovanju mansarde se lahko srečamo s kar nekaj izzivi. Strešni prostor namreč zahteva precej več prilagajanja – pri izbiri pohištva, dekorja in skrbi, da bo mansarda dovolj varna in bo ponujala povsem brezskrbno udobje v vseh letnih časih. Pametno je treba izbrati kakovostno strešno kritino z izolacijo ter strešna okna. Slednja morajo omogočati popolno nepropustnost in dovolj dobro prezračevanje.

Kljub doslednemu načrtovanju in opremljanju mansardnega prostora slej ko prej na plano pridejo nekatere slabosti. Seveda ne bomo razpravljali samo o slednjih. V nadaljevanju izpostavljamo tudi številne prednosti.

Prednosti bivanja v mansardi

Naravna svetloba: podstrešna stanovanja navadno vključujejo velika okna, da se lahko kar najbolje izkoristi dnevno svetlobo.

Odličen razgled: če je lokacija nepremičnine postavljena na pravo mesto, je lahko omogočen izvrsten panoramski razgled na bližnjo ter daljno okolico.

Dodatni zunanji prostor: precej običajno je, da ima podstrešno stanovanje izhod na teraso. Ta se lahko uporablja kot alternativni prostor, na primer za jedilnico z žarom, prostor za sproščanje in druženje.

Razgled z mansarde

Ker je mansarda postavljena na višini, to pomeni tudi manj hrupa.

Manj hrupa: ker so mansardna stanovanja običajno postavljena precej visoko, je prisotnega manj hrupa, okoli sebe nimamo sosedov in ne nad seboj.

Več zasebnosti: zunanja terasa v sklopu mansarde ponuja veliko mero zasebnosti v primerjavi s terasami, ki so postavljene v prtljičju ali v katerem koli drugem nadstropju.

Privlačno tudi za najzahtevnejše kupce: v najvišja nadstropja so se pričela naseljevati še tako imenovana duplex stanovanja, ki so praviloma še bolj razkošno urejena in ekskluzivna. Življenje pod poševno streho zato postaja izjemno privlačno tudi za najbolj zahtevne kupce.

Slabosti bivanja v mansardi

Večja poraba energije: v zgornjih nadstropjih so temperaturne spremembe izrazitejše – tako poleti kot pozimi. Slednje pomeni višje stroške.

Večja verjetnost kraje: pogosto je v takšna stanovanja lažje vlomiti, zato je pametno razmisliti o primernih varnostnih ukrepih.

Višja cena: zaradi vse večje ekskluzivnosti mansarde postajajo vse dražje.

Več vzdrževanja: ker se mansardni prostor nahaja tik pod streho in ima nepokrito teraso, je bistveno bolj izpostavljen vremenskim vplivom. Slednje pomeni več vzdrževanja.

Bi torej živeli na podstrešju?

Če si je v sedemdesetih letih prejšnjega stanovanja redkokdo želel živeti na podstrešju, je današnja slika povsem drugačna. Vedno bolj učinkovite konstrukcijske rešitve, boljši materiali za izolacijo, trpežnejše strehe in še kaj so mansardno stanovanje postavili v trend. Dejanska uporaba ter kreativno opremljanje sta podstrešno stanovanje prelevili v popularno.

Ljudje se, ko smo soočeni z omejitvami in spremenjenimi pogoji za bivanje, lahko domislimo marsičesa. Če torej iščete primerno nepremično za bivanje in vas pomanjkljivosti mansarde ne motijo preveč, je čas za razmislek o najemu ali nakupu takšnega stanovanja.

Prejšnji prispevek