Moderna ureditev mladinske sobe

2015-04-22 domko 0 Comments

Kakšna naj bo ureditev mladinske sobe, da bo ustrezala vsem najstnikovim potrebam, hkrati pa bo tudi prijetna za bivanje ter lepa po videzu?

1. Ureditev kotičkov

Da bo ureditev mladinske sobe ustrezala vsem najstnikovim potrebam, je najbolje, da sobo razdelimo na kotičke. Potrebno je urediti prostor za spanje, prostor za učenje, prostor za garderobo ter prostor za sproščanje in prosti čas. Najbolje je, da so vsak v svojem delu prostora, saj tako mladostniku pomagajo pri organizaciji svojega dnevnega urnika.

2. Proč s kramo!

V sobi za najstnike naj ne bo veliko predmetov, ki jih ne uporablja, oziroma katere je »prerasel«. Igrače je najbolje pospraviti, saj bodo delale zgolj nered, jemale prostor knjigam, na njih se bo nabiral prah. Na policah naj jih zamenjajo knjige, plošče in vse ostalo,kar je zdaj bolj pomembno.

3. Tematika sobe

Tudi ureditev mladinske sobe je lahko posvečena določeni tematiki, vendar naj se ta sklada z najstnikovimi interesi. Če se ukvarja z glasbo, naj bo soba v »glasbenem« stilu. Če se ukvarja s športom ali plesom, se posvetite temu.

Mladinska sobaMladinska soba

4. Stenske poslikave ali dekorativne nalepke?

Mladi imajo pogosto želje, s katerimi se starši ne strinjamo, in ena takih so tudi stenske poslikave s podobami, ki nam niso všeč. Da se ne bi sten lotili »grafitarji«, poskrbite za ureditev mladinske sobe s stenskimi nalepkami – mladostnik naj si izbere motiv in barvo, saj jih lahko izdelajo po naročilu, ali pa naj se odloči za kak standarden motiv s področja glasbe, urbane kulture in podobno.

5. Prostor za urejanje

Mladostniki namenjajo veliko pozornost svojemu videzu, zato garderobni kotiček v sobi opremite tudi z ogledalom in predalnikom ali polico za kozmetične potrebščine (verjemite, te bi vam v kopalnici zavzele preveč prostora). Dekletom je običajno všeč tudi povečevalno ogledalo za ličenje in nego obraza.

6. Košara za perilo

Nihče ne ve. Zakaj je najstnikom tako težko odnesti umazano perilo do pralnega stroja, a gotovo ne želite, da bi to ležalo po celi sobi. Ureditev mladinske sobe tako zahteva tudi košaro za perilo kar v sobi – in da se bo ta vsaj enkrat tedensko izpraznila, boste morali poskrbeti kar vi.

Košara za perilo

7. Omara za oblačila

Tako dekleta kot fantje potrebujejo v najstniških letih precej večjo omaro za oblačila kot v otroštvu. Najbolje bo, da poskrbite za omaro, v kateri bo prostor za obešanje oblačil, pa tudi za vse modne dodatke – torbice, čepice in podobno.

8. Velika postelja

Najstniki imajo radi, če lahko kdaj pri njih prespi prijatelj ali prijateljica, pa tudi dnevno druženje je pogosto kar med poležavanjem na postelji, zato bo prišla prav velika postelja s pregrinjalom in okrasnimi blazinami.

Naslednji prispevek