Senčila za strešna okna

Senčila za strešna okna: kaj vse nam je na voljo?

2022-08-20 domko 0 Comments

Nekoč je za mansarde veljalo, da gre za majhna, nekoliko manj udobna stanovanja, kar pa se je v zadnjih letih popolnoma spremenilo. Mansarde so danes zelo udobne in ponujajo skorajda romantično raven bivanja. Seveda je potrebno pri tem postoriti nekaj prilagoditev.

S premišljeno razporeditvijo prostorov in pohištva po meri je moč takšno stanovanje zelo lepo urediti in pustiti še dovolj prostega prostora za bivanje. Kaj pa senčila? Strešna okna so vedno obrnjena proti nebu in neusmiljenemu soncu.

Katera senčila izbrati?

Če smo vajeni, da je za okna na voljo cel kup različnih senčil, med katerimi lahko izbiramo, je pri mansardi malce drugače. Še vedno je na voljo kar nekaj izbire, vendarle pa običajna senčila, kot so zavese in podobno, ne pridejo v poštev. Senčilo za mansardno okno je izdelano tako, da se fiksira po dolžini okna.

Izbira senčil za mansardo

Pri mansardi senčila, kot so zavese, ne pridejo v poštev.

Na voljo so seveda tako zunanja kot notranja senčila, priporočljivo pa je izbrati oboja. Zunanja senčila bodo namreč vaše okno zaščitila pred zunanjimi vplivi, kot so sonce, dež in toča, notranja pa bodo pripomogla k temu, da se vročina ne bo preselila v vaše stanovanje. In ne le to. V zimskem času boste tako učinkoviteje zadržali toploto na svoji strani.

Različne vrste senčil

Tudi za strešno okno si lahko omislite nekatera podobna senčila kot za običajna okna. Na voljo so denimo plise senčila, ki so znana po tem, da so elegantna in si z njimi lahko naredimo popolno temo ali pa zgolj zatemnitev. Potem so tu rolo senčila, ki se na posebnih vodilih lahko ustavijo v različnih položajih. Na ta način si po potrebi prilagodimo vpadno svetlobo, hkrati pa gre za senčilo, ki ima na prostor tudi dekorativen vpliv.

Prav zato jih največkrat nameščajo na strešna okna dnevnih sob ali pisarn. V želji, da bi poleg svetlobe obvladovali tudi temperaturo, so nam na voljo termo pliseji, ki so še kako koristni v zimskem ogrevalnem času. Enostavno senčenje pa nudijo tudi žaluzije, ki so lahko notranje ali zunanje. Ne pozabimo pa niti na rolete.

Upravljanje s senčili

Če je pri klasičnih oknih in senčilih morda nekoliko manj pomemben način upravljanja z njimi, pa je pri strešnih oknih to nekoliko drugače. Okna so nam navadno precej od rok, zato so v uporabi različne paličice in vrvice, s katerimi senčila krmilimo.

Vse skupaj pa lahko precej olajšajo avtomatizirani sistemi z daljinskim upravljalnikom. Nekateri modeli so avtomatizirani do te mere, da s pomočjo senzorjev zaznavajo količino svetlobe in se samodejno prilagajajo razmeram glede na nastavljene parametre.

Še nekaj nasvetov

Ker so mansarde navadno zelo izpostavljene zunanjim temperaturam, je seveda predhodno potrebno poskrbeti za ustrezno izolacijo strehe. Žal pa na mestu oken ni drugega kot zgolj steklo, ki pa je slabo izolativno, kar se temperature tiče.

Poleti se najbolje izkažejo posebne rolete proti pregrevanju, ki mansardo optimalno zaščitijo pred sončnimi žarki, obenem pa poskrbijo tudi za zatemnitev in zvočno izolacijo. Nekateri modeli poleg avtomatičnega krmiljenja ponujajo celo delovanje na solarni pogon. Zapomniti si velja, da so senčila, še posebej v mansardi, nujna tudi za kakovost spanca.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek