Gramofon

Zakaj kupiti gramofon in na kaj paziti pri izbiri?

2022-06-29 domko 0 Comments

Predvajanje glasbe je danes nekaj samoumevnega, saj jo poslušamo na različne načine, pogosto precej »nevidno«. Glasbo predvajamo s pomočjo pametnih telefonov v brezžične slušalke, preko spleta, v avtomobilih uporabljamo USB ključke ali pa kar povezavo s telefonom.

Ampak, če si želimo poslušati zares kvaliteten zvok, moramo doma poskrbeti za to, da bomo imeli na voljo kvaliteten predvajalnik in zvočnike ter tudi medij, na katerega je zapisana glasba. Nekoč so za to skrbeli gramofoni in LP plošče, ki pa se počasi in vse bolj prepričljivo vračajo v naše domove.

Gramofon?

Tako je. Pravi poznavalci glasbenih predvajalnikov trdijo, da so gramofoni še vedno eden najbolj kvalitetnih predvajalnikov glasbe. LP plošče nudijo neverjetno globino, ki jo je moč takoj slišati, ko se plošča zavrti in se zvok preko igle prenese vse do zvočnikov.

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster WN

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster WN — Symphony.si

Seveda je precej tega odvisnega od kvalitete naprave ter sistema zvočnikov, a dejstvo je, da lahko danes že po zelo dostopni ceni pridemo do kvalitetnega gramofona. Različni modeli gramofonov so na voljo tudi v glasbeni trgovini Symphony.

Katerega izbrati?

Za popolnega začetnika, ki se znajde pred izbiro ustreznega gramofona, je kar nekaj odločitev. Še vedno velja, da so najboljši tisti, ki nudijo najmanj različnih funkcij. V tem primeru so v napravo navadno vgrajeni najboljši motor, glava, igla in trak.

Na voljo so ročni, polavtomatski in avtomatski gramofoni. Razlike med njimi so precej preproste. Na ročnem gramofonu moramo postaviti ploščo na predvajalnik in namestiti ročico z iglo na ploščo. Po končanem predvajanju ročico tudi umaknemo.

Polavtomatski predvajalnik ta postopek nekoliko poenostavi, saj po koncu predvajanja sam umakne ročico s plošče. Avtomatski gramofon pa vse postori namesto nas, potem ko postavimo ploščo na predvajalnik in pritisnemo gumb za pričetek predvajanja.

Zakaj si omisliti gramofon?

Morda se komu v teh časih zdi popolnoma nepotrebno za poslušanje glasbe uporabljati takšno napravo, s katero je tudi nekaj dela. Skrbeti je potrebno še za to, da je na ročici vedno nameščena kvalitetna igla in ne iztrošena. Vseeno pa prevlada nekaj drugega.

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster BHG

Gramofon Pro-Ject Essential III RecordMaster BHG — Symphony.si

Poleg izjemno kvalitetnega zvoka nam gramofon v dom prinaša nek poseben občutek in pridih prestiža. Gre za zelo opazen kos, ki ga ne bo spregledal prav nihče, ki bo prišel na obisk. Navadno se doma v kakšni omari še vedno nahajajo stare plošče, ki bi si jih z veseljem predvajali, postajajo pa ponovno vse bolj obiskane tudi prodajalne LP plošč – tako fizične kot tiste na spletu.

Vse v enem

Gramofon je potrebno povezati z zunanjo napravo, saj potrebuje ojačevalec in zvočniški sistem. Je pa z moderno tehnologijo tudi ta naprava pridobila posodobitve v obliki brezžičnih povezav. Če morda ne bi želeli večdelnega kompleta, pa si lahko omislite napravo, ki ima vse v enem.

Tako imenovani gramofonski kovčki omogočajo, da s pritiskom na gumb že prisluhnemo glasbi, saj vsebujejo vse, kar je potrebno za predvajanje glasbe. Za katerega se boste odločili, je tako na vaši strani, a zagotovo nad nakupom ne boste razočarani. Vaš dom bo nenadoma postal nekaj posebnega.

Kolikšna je cena gramofona?

Cena je povsem odvisna od tega, kako zahteven poslušalec glasbe ste. V primeru, da ste na tem področju začetnik in želite preizkusiti predvajanje romantičnih LP plošč, ki vzbujajo nostalgične občutke, obenem pa si z napravo polepšati sobo, potem si lahko omislite gramofon že za približno 200 €.

Povsem dovolj kvalitetna naprava, ki vas bo prepričala, da je bil denar vreden nakupa, in za vstop v svet, iz katerega ne boste želeli več izstopiti. Kasneje, ko si boste zaželeli še več kakovosti in možnosti nastavitev, pa boste lahko segli po nekoliko dražjih modelih, ki stanejo od 450 € dalje pa vse do dobrega tisočaka.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek