Mansardno stanovanje

4 pasti mansardnega stanovanja

2022-01-10 domko 0 Comments

Mansardno stanovanje ima svoje čare, zato je med določenimi kupci zelo zaželeno. Prav tako pa se mnogo lastnikov hiš odloči izkoristiti podstrešje in ga preurediti v takšno stanovanje. Je pa pri tem potrebno biti pozoren na kar nekaj pasti, ki vas lahko kasneje spravijo v slabo voljo.

Mansarde so po kvadraturi lahko manjša, a tudi večja stanovanja, ki pa jih je mogoče ob skrbnem načrtovanju in z dobrimi idejami spremeniti v prav ljubka in povsem dovolj prostorna bivališča. Tokrat smo za vas pripravili štiri pasti mansardnih stanovanj, na katere je potrebno biti pozoren.

1. Premalo dnevne svetlobe

Premalo svetlobe je ena ključnih in najpogostejših težav lastnikov in najemnikov mansardnih stanovanj. Če načrtujete gradnjo takšnega stanovanja, potem vsekakor ne smete hiteti s postavitvijo oken v svojih načrtih.

V dnevnem prostoru in kuhinji si boste želeli kvalitetne in redne dnevne svetlobe, zato bo potrebno ob izrisu načrtov upoštevati tudi razporeditev prostorov. Odvisna od naklona strehe in njene lege pa bo tudi izbira primerno velikih oken.

2. Razporeditev prostorov

Pri mansardah je ključnega pomena dobro razporediti prostore. Izkušeni arhitekti in snovalci stanovanj znajo povedati, da je potrebno pri tem upoštevati več dejavnikov, na katere sami morda ne bi niti pomislili. Omenili smo že dnevno svetlobo, ki je v mansardi izjemnega pomena.

Torej položaj oken glede na smeri neba in lego strehe ter njenega naklona. Od tega je odvisno tudi, ali bomo imeli kaj interakcije z okolico ali zgolj pogled v nebo. Večina izkušenih arhitektov v načrt mansarde najprej umesti kopalnico in kuhinjo, okoli teh prostorov pa naprej še ostale.

3. Izolacija

Mansardno stanovanje ima največ stika z zunanjim svetom in različnimi vremenskimi vplivi. Ker je streha neposredno nad nami, je zelo pomembno, da je ta kvalitetna in opremljena z ustrezno izolacijo. Še posebej v primeru starejše kritine je priporočljivo, da se najprej lotimo tega dela.

Izolacija mansarde lahko poteka tudi od zunaj, zato je strah pred zmanjšanjem prostorov na tem mestu povsem neupravičen. Priporočljiva debelina izolacije mansardnega stanovanja je vsaj 30 centimetrov.

4. Oprema po meri

Je že tako, da je mansardno stanovanje zelo posebno zaradi položaja stropov in sten, ki so odvisni od lege strehe. Prav v tem delu pa je potrebno razmišljati tudi o notranji opremi. Največkrat boste ugotovili, da nakupovanje klasičnega pohištva v tem primeru odpade.

Pohištvo v mansardnem stanovanju

V mansardni je največkrat potrebno narediti pohištvo po meri.

Če so v vaši mansardi vidni tramovi, jih lahko zadelate z mavčnimi ploščami, ali pa jih izkoristite do te mere, da odigrajo svojo vlogo pri razporeditvi posameznih elementov. Da bi kar najbolje izkoristili prostor, ki vam je na voljo, pa boste verjetno potrebovali nekaj pohištva, izdelanega po meri, za kar vam nikoli ne bo žal.

Mansardno stanovanje je lahko nadvse prijetno, lepo, svetlo in toplo, a je potrebno biti pri gradnji ter opremljanju še kako pozoren na vsako malenkost. Svoje ideje in zamisli je najbolje zaupati strokovnjakom na tem področju, ki vas bodo znali usmeriti k najboljšim možnim rešitvam.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek