Toplotna izolacija

Zakaj je toplotna izolacija tako pomembna?

2021-05-17 domko 0 Comments

Izolacija hiše ali posameznih delov zgradbe je nadvse pomembna iz več razlogov. Eden tistih, ki se nahajajo povsem na vrhu seznama, pa je zagotovo prihranek pri ogrevanju. Ta je z leti, ki jih v hiši prebijemo, lahko enormen. Znano je, da so starejše zgradbe nekoliko slabše izolirane, kar pa ne pomeni, da tega ne moremo odpraviti.

Novejše zgradbe so grajene z novimi, naprednimi materiali, zato je lahko tam tudi toplotna izolacija nekoliko tanjša, a kljub temu učinkovita. Ampak, kako pravilno izolirati hišo, katere materiale pri tem uporabiti? Odgovor na to vprašanje ni vedno enak.

Zadržite toploto v hiši

Ste vedeli, da celo več kot polovico energije v obliki toplote izpuščamo na prosto skozi stene? To pomeni, da precej pokurimo, kar pa je slabo za okolje in tudi za naš žep. Pomislite samo, kakšna količina CO2 se sprosti v ozračje v primeru tisočerih hiš, ki nimajo ustrezne toplotne izolacije, in koliko manj negativnih vplivov za okolje bi bilo, če bi bilo drugače.

Pri izolaciji nam ne sme biti glavno vodilo, kako debele stene imamo in kako debela je njihova izolacija, pač pa kakšna je njena toplotna prevodnost. Tudi predebela izolacija povzroča težave, saj se zamakne končna točka rošenja, kar pa lahko povzroči tudi nastanek zdravju škodljive plesni. Vsekakor je potrebno pred pričetkom del opraviti skrbne izračune.

Zakaj in kako ustrezno izolirati?

Za kvalitetno in ustrezno izolacijo zgradbe se šteje, da je le-ta izolirana na zunanji strani. Izolacija na notranji strani ne prinaša bistvenih pozitivnih učinkov. Slabo izolirane hiše in stanovanja, ki so morda stalnica v določenem mestu ali kar po celotni državi, nakazujejo na izjemno potrato denarnih sredstev in tudi na velik negativen vpliv na okolje.

Če kje, potem se pri izolaciji ne varčuje, saj ima na koncu zares velik vpliv na več pomembnih področij. Za izolacijo novogradnje se danes že večinoma ustrezno poskrbi, povsem drugače pa je s starimi gradnjami, ki imajo bolj vprašljivo toplotno izolacijo. Na tem mestu velja ob novi fasadi urediti tudi ta del. In daleč od tega, da se izolira samo glavne stene hiš. Izolacija se uporablja tudi za terase, balkone in podstrešja.

Materiali za toplotno izolacijo

Med najpogostejše izolacije vsekakor sodi EPS izolacija. Pri tej gre namreč za najboljše razmerje med kvaliteto in ceno, je paro-propustna in se ponaša z odlično požarno varnostjo. Potem je tu seveda tudi stirodur, ki se ga drži sloves visoke trdnosti in odpornosti proti vlagi.

Pa seveda steklena volna, ki nam je kot otrokom po raziskovanju kakšnega podstrešja še kar nekaj časa dražila kožo. Njena prednost tiči v njeni negorljivosti in odlični zvočni ter topotni izolaciji. Omenimo še kameno volno, ki združuje kar večino prej naštetega, obenem pa omogoča tudi hitro prenovo fasade.

Prejšnji prispevek