Brunarica

Brunarice: najbolj prvinske in naravne lesene hiše

2021-03-25 domko 0 Comments

Če si želite sobivanja z naravo, bivati v kvalitetnem objektu, ki bo na vas vplival pozitivno in skrbel za vaše dobro počutje, pri tem pa pazil tudi na vaše stroške z ogrevanjem, potem enostavno morate imeti brunarico. Brunarice so najbližje popolnosti zdravega in obstojnega objekta za vsakega človeka.

Ali ste vedeli, da takšna hiša diha skupaj z vami? Da poskrbi za vedno svež zrak v prostoru, hkrati pa s tem plesni onemogoča njen razvoj? Že samo to je dovolj, da lahko potrdimo, kako zelo dobrodejno brunarica vpliva na zdravje in počutje ljudi, ki prebivajo v njej.

Tako se je vse skupaj pričelo …

Ko je človek začel izkoriščati les za gradnjo, se je kvaliteta njegovega bivanja silno izboljšala. Seveda pa te prve gradnje kljub vsemu niso bile optimalne. Sčasoma so se graditelji dovolj poučili o lesu, da so ga znali pravilno obdelovati in ga tudi zaščititi pred zunanjimi vplivi in škodljivci.

Tipska brunarica Artenova 156

Tipska brunarica Artenova 156 — Lesoteka hiše

Kasneje se je gradnja iz lesa nekoliko umaknila zidani, ki pa se je izkazala za precej bolj nepopolno. Če je nekoč veljalo, da je gradnja iz lesa bolj komplicirana, pa sta modernizacija in sodobna tehnologija poskrbeli, da temu vsekakor ni več tako. Gradnja brunarice je danes precej hitrejša od gradnje klasične zidane hiše.

Hiša, ki živi z vami

Kako zelo je za gradnjo prikladen les, priča tudi dejstvo, da sam od sebe vzdržuje idealno vlažnost med 40 in 60 %. Ker deluje elektrostatično, zelo dobro tudi čisti zrak v prostoru. Morda tega niste vedeli, a temperatura, ki jo v brunarici oz. leseni hiši z lahkoto ohranjamo skozi celo leto, je idealnih 21 °C.

Takšna hiša je tudi odličen zvočni in toplotni izolator. Če za prvega velja, da bo blagodejno vplival na vaše počutje, pa bo slednji poskrbel za boljše počutje vaše denarnice. Ker je prijetno temperaturo precej lažje vzdrževati z manj vložene energije, je jasno, da bodo vaši stroški za ogrevanje lesene brunarice precej nižji kot v klasični zidani hiši.

Zakaj tako blagodejen vpliv na človeka?

Les je naravni material, ki je že od samega začetka človeštva vedno pri roki. Gre za material, ki dokazano umirja visok srčni utrip, pri čemer svojo vlogo odigrajo različne malenkosti. Ena teh je vsekakor prijeten vonj. Znano je, kako močan vpliv imajo na človeka določene vonjave.

Spalnica v brunarici

Bivanje v okolju, obdanem z lesom, dokazano umirja srčni utrip.

Potem je tu že omenjena zvočna izolacija, ki vsekakor zmanjšuje prisotnost stresa. Ker omejuje tudi nastanek plesni, je jasno, da brunarica predstavlja okolje, v katerem se človek vsekakor bolje počuti. Izboljša se ritem spanja. Možgani delujejo bolje, izboljša se koncentracija, pozitivni učinki se kažejo tudi na ustreznejšem krvnem tlaku.

Uporaba ustreznega lesa za gradnjo

Pred gradnjo brunarice je potrebno poskrbeti za ustrezno pripravljenost lesa. Ker je les navadno vlažen in poln sokov, ki so tudi hrana za različne žuželke in škodljivce, ki ga počasi uničujejo, je bistvenega pomena, da je ta pred vgradnjo popolnoma suh.

Morda tega niste vedeli, a precejšnjega pomena je, da je les posekan v pravem obdobju leta in kasneje pravilno obdelan. Znano je namreč, da je v zimskem času v njem precej manj vlage, kot tudi dejstvo, da količina vlage v lesu variira glede na lunine mene.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek