Toplotna črpalka za ogrevanje

Toplotna črpalka za ogrevanje – 3 glavne prednosti

2020-05-11 domko 0 Comments

O toplotnih črpalkah je bilo v zadnjih letih napisanega že precej, predvsem pa to, da je z njihovo pomočjo moč precej prihraniti pri ogrevanju. Tu govorimo tako o ogrevanju prostorov kot tudi o ogrevanju sanitarne vode. Princip delovanja toplotne črpalke je dokaj enostaven in temelji na izkoriščanju razlike v temperaturi prostora (ali vode), ki jo želimo ogrevati, ter temperaturi okolice.

Za temperaturo okolice štejejo tako temperatura zraka in vode kot tudi zemlje. Na voljo je več vrst toplotnih črpalk, najpogostejše pa so toplotne črpalke s sistemom: voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda. Več o posameznih sistemih si lahko preberete na https://prealpi.si/toplotne-crpalke/.

V nadaljevanju pa vam bomo predstavili 3 glavne prednosti ogrevanja s toplotno črpalko.

1. Znižanje stroškov ogrevanja

Eden izmed prvih oziroma kar poglavitni razlog, zakaj se odločiti za toplotno črpalko, je znižanje stroškov ogrevanja. Za toplotno črpalko je značilno, da uporablja obstoječe zunanje vire toplote, ki so praktično brezplačni in z njihovo pomočjo ogreva prostore v hiši ali pa sanitarno vodo.

Toplotne črpalke Hitachi

Več o kakovosti in delovanju toplotnih črpalk Hitachi na spletni strani Prealpi.si.

Če se sprašujete, kako je mogoče brezplačno ogrevati, pomislite na energijo in temperaturo sonca, okoliškega zraka ali podtalne vode in razlike v temperaturi med zunanjim okoljem ter določeno globino v zemlji pod hišo. Torej gre za poceni pridobljeno energijo za ogrevanje ali dogrevanje.

2. Skrb za zdravje in okolje

Ker pri delovanju toplotne črpalke ni izpustnih plinov, je odveč strah pred ogljikovim monoksidom, ki je sicer stranski produkt vsakršnega izgorevanja. V tem pogledu boste ob uporabi toplotne črpalke zagotovo precej mirneje spali.

Skrb za okolje se nanaša na »dogrevanje«. Ker boste s toplotno črpalko izkoriščali razliko v temperaturi med zunanjim okoljem in zrakom v hiši, boste za samo ogrevanje prostorov porabili bistveno manj fosilnih goriv. Na ta način boste poskrbeli tudi za precej manjši delež emisij škodljivih plinov in njihov izpust strupenih plinov v ozračje.

3. Enostavna uporaba

Toplotno črpalko odlikujeta tudi precej enostavno rokovanje in kanček udobja. Boljši modeli se lahko pohvalijo z upravljanjem na daljavo preko za to namenjenih mobilnih aplikacij. Dobesedno lahko s toplotno črpalko upravljate kar iz domačega naslanjača.

Ker toplotne črpalke za svoje delovanje ne potrebujejo energentov, boste prihranili tudi pri prostoru za njihovo shranjevanje. Toplotne črpalke same ne potrebujejo veliko prostora in so sila enostavne za vgradnjo ter vzdrževanje.

Toplotne črpalke Hitachi Yutaki

Če ste morda še vedno v dvomih in niste povsem prepričani, da je toplotna črpalka rešitev za vaše potrebe, si boste nemara želeli mnenje pravega strokovnjaka. Na spletni strani prealpi.si boste izvedeli prav vse, kar vas lahko zanima v zvezi s toplotnimi črpalkami. Z veseljem pa vam bodo tam svetovali tudi o tem, katera toplotna črpalka bi bila najustreznejša za vaše potrebe.

Ker je od vsakega posameznega objekta odvisno, kakšnih karakteristik je, je še kako pomembno, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom za to področje. Ta vam bo znal najbolje svetovati ustrezen model glede na možnosti, kvadraturo objekta in vaše želje.

Eno pa ostaja jasno. S toplotno črpalko boste vsekakor prihranili pri strošku za ogrevanje in ob tem naredili precej tudi za ohranitev lastnega zdravja in okolja, v katerem bivate.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek