Idealna sedežna garnitura za vaš prostor

2015-10-21 domko 0 Comments

Pri opremljanju doma pri večini kosov pazimo predvsem na dizajn ter funkcionalnost, pri enem kosu pa prevlada predvsem udobje. Seveda gre za sedežno garnituro. Ta kos notranje opreme predstavlja osrednjo mesto v dnevni sobi, na njem pa preživimo mnogo časa, tako med počitkom kot tudi med druženjem. Prav zato je pomembno, da je garnitura udobna, lepa, dovolj velika ter vzdržljiva in enostavna za vzdrževanje.

Usnjena sedežna garnitura

Pri izbiri sedežne garniture je prvi korak izbira postavitve. Odločate se lahko med različnimi kotnimi postavitvami, možnostjo otomana, sestavite garnituro iz samostojnega troseda, dvoseda, dodajate fotelje itd. Običajno je pri programih nekoliko višjega cenovnega razreda izbira elementov popolnoma prepuščena vam, tako da lahko pohištvo popolnoma prilagodite vašemu prostoru, pri cenejših modelih pa ste običajno omejeni na sestave, ki jih imajo trgovine na zalogi. Poleg postavitve se je potrebno odločiti tudi za dodatne funkcije. Potrebujete dodatno ležišče, predal pod sediščem, »relax« funkcijo, dodatne naslone za glavo?

Po izbiri postavitve ter funkcij se je potrebno odločiti za vrsto materiala ter barvo. Ta odločitev je odvisna predvsem od vaših osebnih preferenc ter finančnih zmožnosti, vendar pa pri tem upoštevajte tudi morebitne majhne otroke, hišne ljubljenčke itd. V primeru, da imate doma majhne otroke, se osredotočite predvsem na to, da je material enostaven za vzdrževanje ter odporen na različne packe, saj se pri malčkih pogosto zgodi kakšna nesreča, od politega soka do packe z kemičnim svinčnikom. Pri hišnih ljubljenčkih je pomembno predvsem, da je barva materiala taka, da se dlake ne poznajo preveč, hkrati pa more biti material dovolj trpežen, da jih živali s kremlji težko poškodujejo.

Rjava sedežna garnitura

Glede barve je potrebno paziti tudi na to, da se garnitura lepo sklada s prostorom. V večjih, svetlejših prostorih lahko uporabimo temnejše barve in s tem poudarimo garnituro in naredimo kontrast v prostoru, v manjših ter temnejših prostorih pa je bolje izbrati svetlejše barve, s katerimi prostor osvetlimo in hkrati osvežimo. Priporočljivo je, da izberemo bolj nevtralne barve, sedežno garnituro pa nato poživimo z dodatki (blazine, odeje) v živih barvah.

Seveda pa je pri celotni izbiri pomembno predvsem to, da vam je sedežna garnitura udobna. Na to v največji meri vpliva vrsta vzmetenja. Najboljše so sedežne garniture z žepkastim vzmetenjem, vendar pa so zaenkrat še zelo redke in na voljo je v višjem cenovnem razredu.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek