Se ogrevati na drva ali pelete?

2015-10-07 domko 0 Comments

Kako prihraniti pri ogrevanju, je v zadnjih časih izredno popularna tema. Na trg prihajajo nove in nove rešitve, porabnike pa podjetja poskušajo informirati preko oglasnikov, specializiranih revij, sejmov, spletnih portalov in tako dalje. Seveda vsak ponudnik hvali svojo rešitev in v resnici ni idealne rešitve za vse uporabnike. Najboljša rešitev je za vsak individualen primer drugačna, zato se je pred odločitvijo dobro posvetovati s svetovalcem, ki je bolj ali manj neodvisen.

Danes se bomo lotili vprašanja, ali se je bolje ogrevati na drva ali pelete. Ogrevanje na drva je verjetno najstarejši način ogrevanja, ki pa je predvsem na podeželju pogosto še vedno glavni vir ogrevanja. V primeru, da imamo v lasti gozd ter da sami pripravimo drva, je strošek ogrevanja navidezno nič. Seveda pa moramo k temu prišteti ceno lesa, ki bi jo dobili, če bi les namesto za lastno uporabno prodali na trgu. Ta cena trenutno znaša vsaj 20 € za kubični meter (za najslabšo vrsto lesa), dobimo pa lahko še mnogo več.

Ogrevanje na drva

Poleg same cene lesa je potrebno k strošku prišteti še svoj čas, ki ga porabimo za pripravo drv, stroške za gorivo (tako za traktor, motorno žago, morebitni osebni avtomobil, s katerim se do gozda pripeljemo…), stroške prevoza od gozda do našega doma ter amortizacijo vseh orodij, ki jih uporabljamo (motorna žaga, traktor, vitli, prikolice, cepilci, nenazadnje tudi osebna varnostna oprema). Ko vse te stroške seštejemo, ugotovimo, da ogrevanje na drva sploh ni tako poceni.

Kaj pa stroški pri ogrevanju na pelete? Če še nimamo peči, primerne za kurjenje na pelete, moramo najprej upoštevati začetno investicijo. Cene se začnejo nekje pri 700 € (če kupimo samo gorilec), segajo pa do 10000 € in čez. Običajno gospodinjstvo za peč plača okoli 2500 €, življenjska doba take peči pa je nekje 10 do 20 let. Seveda moramo pri izračunu upoštevati še, da je potrebno menjati tudi peč na katerokoli drugo kurivo. Ostali stroški pri peletih so nakup samih peletov (cca 250 € na tono) ter stroški dostave (cca 10 € na tono).

Ogrevanje na pelete

Pri peletih je prednost ta, da so že pripravljeni za kurjenje, torej odpade spravilo lesa, cepljenje itd. Edino delo, ki ga imamo, je vnos peletov v shrambo, redno dodajanja peletov v zalogovnik (ki nam vzame maksimalno 10 minut na dan) ter redno čiščenje peči. Čas, ki ga porabimo za čiščenje, je odvisen predvsem od vrste peči ter kakovosti peletov, v nekaterih primerih jo je potrebno čistiti enkrat na teden, spet v drugih vsak dan. V nobenem primeru nam čiščenje ne bi smelo vzeti več kot eno uro na teden.

Za katero vrsto ogrevanja se torej odločiti? To je odvisno predvsem od tega, ali imamo v lasti gozd, koliko prostega časa imamo, kakšen življenski slog imamo (nekateri v pripravi drv naravnost uživajo) itd. Vendar pa za nekega povprečnega sodobnega človeka, ki je na dan v službi 8 ur in ga nato čaka še mnogo opravkov, prihranek pri času pogosto pretehta nad majhnimi finančnimi prihranki pri kurjenju na drva.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek