Vgradna svetila

2015-10-28 domko 0 Comments

V vsakem domu in poslovnem prostoru je potrebno poskrbeti za zadostno količino svetil, ki bodo zagotavljala, da imamo za vsako potrebo dovolj razsvetljave. Ker si želimo včasih poskrbeti tako za splošno razsvetljavo kot svetilke za natanko določene funkcijske osvetljave, hkrati pa še za ambientalno svetlobo, se lahko tako precej hitro zgodi, da so mize, stene in strop polni svetilk, pridružijo pa se jim še stoječe svetilke. Kako poskrbeti, da ne bodo te hitro postale moteče in jih ne bomo imeli na vsakem metru? Preprosto: poskrbimo za vgradna svetila.

Vgradna svetila

Prednost, ki jo prinašajo vgradna svetila, je prav v njihovi neopaznosti. Kljub temu, da je stena ali stop na videz ravna, se v njej skriva svetilo, ki ni niti malo moteče, in ga takrat, ko ni vključeno, niti ne opazimo. To pomeni, da ne vplivajo na splošen videz našega doma oziroma poslovnega prostora, torej gre za svetila, ki nimajo estetske funkcije. Pravzaprav … v resnici jo imajo, a ne s tem, da bi bila opazna, temveč ravno nasprotno – s tem, da so skrita.

Vgradna svetila so idealna za spuščene strope, pri katerih je najlaže poskrbeti za inštalacije, prav tako pa so pogosto vdelana v razne druge viseče elemente, na primer lesene police oziroma omarice. In vsekakor ni nujno, da so vgradna svetila v samem prostoru, temveč so lahko tudi znotraj omar. Tako so pogosto uporabljena v raznih garderobnih omarah, kjer pride dobra notranja osvetlitev vedno prav, ali pa so v notranjosti omaric s steklenimi vratci – tu dobijo še eno estetsko funkcijo, na katero ne gre pozabiti, kajti svetloba »od znotraj«, ki osvetljuje naše dragocenosti ali steklo in porcelan, lahko naredi dom še posebej očarljiv.

Vgradna svetila v vitrini

Ker je potrebno tudi vgradno razsvetljavo pravočasno načrtovati, sicer se vam lahko hitro zgodi, da nimate vgradnih svetilk kam priključiti, vam priporočamo, da jih načrtujete že v fazi načrtovanja gradnje oziroma prenove prostorov. Tako boste lahko najbolje poskrbeli tako za tiste vgradne svetilke, ki bodo nadomeščale klasične luči na stropu prostora in skrbele za splošno razsvetljavo, kot tiste, ki bodo uporabljene zgolj ob potrebi po poudarkih. Seveda velja pri tem upoštevati tudi razporeditev pohištva in drugih elementov v prostoru, vse od miz do posebnih lončnic, ki bodo prispevale k dekoraciji.

In kakšna vgradna svetila izbrati? Najpogosteje se uporabljajo povsem drobna svetila s premerom nekaj centimetrov in LED žarnicami, ki porabijo precej malo energije in vam tako tudi pomagajo pri znižanju računa za elektriko.

Še nasvet: tudi vgradna svetila velja namestiti v več sklopov, da jih lahko vključite ali ugasnete po nekaj hkrati – nobenega smisla ni, da so vključene vse vgradne svetilke v prostoru, ko pa bi včasih zadostovale recimo že tri ali štiri.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek