S peleti do prihrankov v energiji

2015-12-02 domko 0 Comments

Varčevanje z energijo je v času recesije postalo še pomembnejše, saj so se povprečni dohodki ljudi precej znižali, cene energentov pa se po večini še vedno višajo. Poleg pametnega ravnanja z električno energijo, kjer lahko ogromne prihranke dosežemo z sprotnim ugašanjem luči, izklapljanjem naprav, ki jih ne uporabljamo, ter z zamenjavo gospodinjskih aparatov z bolj učinkovitimi, lahko največ prihranimo prav pri ogrevanju doma.

Prihranki pri energiji

Prvi korak je vsekakor zmanjšanje izgub s pametnim prezračevanjem prostorov v hladnih zimskih dneh ter z nastavitvijo primerne bivalne temperature. Naslednji korak je menjava oken z energijsko bolj varčnimi ter nenazadnje obnova fasadnega ovoja stavbe z dodatno izolacijo.

Drugi korak, ki vodi k zmanjšanju stroškov ogrevanja, pa je preureditev sistema centralne kurjave tako, da uporablja cenejše gorivo. Dandanes sta najpogostejši menjavi kotla na kurilno olje za kotel na lesne pelete ali pa za toplotno črpalko.

Peleti so izdelani iz ostankov pri predelavi lesa v lesni industriji. Ostanke se zmelje v žagovino in se jih nato pod visokim tlakom stisne v valjčke predpisanih dimenzij. Pri procesu se ne uporabljajo nobeni kemični aditivi, saj se les pri visokem tlaku močno segreje in pri tem se izloči naravno vezivo. Ker gre za čisti les brez dodatkov, to pomeni, da so peleti ekološko popolnoma neoporečno gorivo, ki je po svoji čistosti primerljivo z lesnimi poleni, ali celo še čistejše.

Eko peleti

Zaradi standardizirane oblike in energijske vrednosti je proces kurjenja s peleti mogoče avtomatizirati, tako da imamo s pečjo približno toliko dela kot s pečjo na kurilno olje. Edina obveznost, ki jo imamo, je redno polnjenje zalogovnika ter čiščenje pepela iz peči. Pogostost tega dejanja je odvisna od kakovosti peči in peletov.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek