Izbira prave kosilnice

Izberite pravo kosilnico za popolno košnjo

2019-03-11 domko 0 Comments

Izgled in urejenost travnate površine sta odvisna tudi od kakovosti kosilnice, s katero ob primernem času opravimo košnjo. Na vrsto kosilnice vplivata predvsem razgibanost in velikost terena. Za košnjo okoli hiše se najpogosteje uporablja električna, za večje površine bencinska, vse več ljudi se odloča tudi za nakup robotske kosilnice, ki košnjo skoraj v celoti opravi sama.

Izbira kosilnice je zahtevno opravilo, zato pred odločitvijo temeljito razmislite in izberite pravo zase. Predstavili vam bomo nekaj najkoristnejših informacij, med katerimi je tudi ta, da vam ni potrebno kupiti največje in najboljše, temveč da morate kupiti pravo za vašo trato oziroma travnik okoli hiše.

1. Vrste kosilnic

Pri izbiri prave kosilnice za vaše potrebe si odgovorite na vprašanji, kakšno površino boste z njo kosili in kako pogosto nameravate kositi.

Kosilnica z valjčnim rezilom je primerna za manjše površine. Za delovanje ne potrebuje niti goriva niti električnih kablov. Ne povzroča hrupa, je poceni in je odlična za kratko razgibavanje.

Električna kosilnica je primerna za srednje in večje površine. V primerjavi z motorno je učinkovitejša in ekološko čistejša, vendar pogosto nima zadostne moči. V bližini delovanja potrebuje vir električnega toka, zaradi kabla je nekoliko težje vodljiva.

Motorna kosilnica je primerna za obsežnejše trate, tudi take, kjer prevladujejo trde in dolge trave. Bencinski motor je močnejši od električnega, zato lahko poganja tudi kolesa kosilnice, njeno rezilo pa se ne ustavi niti na močnejših travah.

Samohodna bencinska kosilnica 18BS-500E-M3

Samohodna bencinska kosilnica GartenXL z Briggs&Stratton motorjem

Motorna kosilnica običajno vsebuje še koš, v katerega zbirate pokošeno travo, zanjo ne potrebujete električnega kabla. Sodi v kategorijo dražjih kosilnic, ki zahtevajo tudi nekoliko več vzdrževanja.

Kosilnica na najlonsko nitko je lahko motorna ali električna. Vsebuje hitro se vrtečo najlonsko nit, s katero omogoča košnjo. Primerna je za košenje težje dosegljivih delov travnika in odstranjevanje višjih rastlin.

Robotsko kosilnico poganja električni motor z veliko hitrostjo (do pol m/s). Kosilnica vsebuje akumulator, ki omogoča večkratno polnjenje.

2. Širina, konstrukcija, moč motorja in pogon kosilnic

Glede na velikost površine, ki jo nameravate kositi, morate prilagajati širino, konstrukcijo in moč motorja. Za manjše površine izbirajte med kosilnicami brez pogona in manjših širin. Za večje površine izberite kosilnico s pogonom in večjo širino ter močnejšo in robustnejšo konstrukcijo. Ožje in okretnejše kosilnice so primerne za zaprte površine z več ovirami, za odprte terene pa so primernejše širše kosilnice.

Glede na naklon površine morate izbrati kosilnico s primernim motorjem in pogonom. Večina motorjev je primernih za naklone do 20 stopinj, nekateri omogočajo košnjo pri 35 ali celo pri 45 stopinjah. Prednji pogon je primeren samo za odprte ravne površine, za večje naklone izberite pogon na zadnja kolesa.

Bencinska kosilnica GartenXL 16LP-123-S

Bencinska kosilnica GartenXL 16LP-123-S

Večina kupcev si pri nakupu kosilnice želi imeti čim močnejši motor, kar pa ni nujno najboljša izbira. Motor kosilnice zagotavlja potrebno moč nožu in pogonskemu sistemu za opravljanje dela. Izberite primeren motor, ki bo pri vaši uporabi deloval optimalno.

Priporočamo vam, da pri nakupu kosilnice dajete prednost konstrukciji in šele nato izberete primeren motor. Ker boste sami težko presodili, katere konstrukcije so dobre in katere ne, vam bo pri tem pomagal prodajalec, ki bo na podlagi znanja in izkušenj predlagal najboljšo rešitev.

3. Kakovostne kosilnice GartenXL

GartenXLPri izbiri kosilnice bodite pozorni tudi na proizvajalca oziroma blagovno znamko, saj je od tega dejavnika zelo odvisna njena kakovost. Med najbolj kakovostne in tudi najbolj priljubljene sodijo vrtne kosilnice GartenXL.

Kosilnice GartenXL pripadajo najnovejši generaciji manjših motornih kosilnic. Odlikujejo se po močnem motorju in nizki ravni hrupa ter porabi goriva in emisij izpušnih plinov. Odlična izbira je denimo kosilnica z zmogljivim Briggs&Stratton motorjem, saj je njen motor dodatno opremljen s posebnim sistemom za zmanjšanje emisij. Še posebej jo priporočamo vsem okoljsko ozaveščenim uporabnikom.

Košnja trave je za marsikoga od vas zoprno opravilo, ki pa se lahko sprevrže v prijetno domače opravilo, še posebej če boste pri tem delu uporabljali primerno kosilnico, s katero boste travnate površine naredili lepe in privlačne. Če boste upoštevali vse naše koristne informacije, potem bo košnja trave zagotovo postalo opravilo, ki ga boste opravljali z veliko veselja in delovne vneme.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek