Ureditev mansarde

4 nasveti za ureditev mansarde

2019-02-26 domko 0 Comments

Če je podstrešje še nedavno nazaj veljalo za mesto odlagališča za odvečne in neuporabne stvari, pod streho domov vse pogosteje nastajajo zelo dovršena in privlačna stanovanja. Najpogosteje se za tako vrsto stanovanja odločajo mlajše družine, ki so najbolj kos zahtevam kreativnosti pri oblikovanju mansarde.

Načrtovanje mansardnega stanovanja zahteva čim boljši izkoristek prostora in naravne svetlobe ter precej opreme, narejene po meri. Vključevati mora kar se da odprt tloris, saj predelne stene in podobne konstrukcije odvzamejo precej uporabne površine, hkrati pa zastirajo naravno osvetlitev.

V nadaljevanju vam predstavljamo štiri pomembne nasvete, ki jih upoštevajte pri urejanju svoje mansarde.

1. Poskrbite za dobro osvetlitev

Površina okenske odprtine mora znašati 20 odstotkov površine sobe. To je splošno pravilo, ki določa zadostno osvetlitev prostora. Za mansardo je najbolje, da vgradite strešna okna. Poleg dobre osvetlitve s primerno velikimi okni lahko poskrbite še za odličen pogled na okolico.

Poleti poskrbite tudi za ustrezno senčenje. Za mansardo je namreč značilno, da se hitreje pregreva kot stanovanja v nižjih etažah.

2. Dobro premislite o zasnovi pohištva

Vsaka mansarda ponuja nešteto možnosti za privlačno in zanimivo ureditev. Poševni strop vam vse skupaj lahko zelo oteži, po drugi strani pa lahko izzove različne kreativne rešitve. Ker v mansardi ni zadostne stojne višine, se morate osredotočiti na središčni del. Razlikujte med pohodno in nepohodno površino. Za slednjo poskrbite, da ne bo neuporabna.

Pohištvo mansarde

Tam kjer stojna višina ni potrebna, postavite postelje, sanitarije in sedežno garnituro. Ta del lahko namenite tudi za vgradne shranjevalne omare. Za počitek ali igro lahko uporabite prostor pod zelo nizkim kolenčnim zidom. Na tem mestu boste potrebovali samo oblazinjeno ležalno površino in nič drugega.

3. Dobro premislite, kam in kako boste umestili kuhinjo

Med pomembnejše odločitve sodi, kam in na kakšen način umestiti kuhinjo. Najbolje je, da kuhinjske omarice nanizate ob kolenčni zid, ki ustreza višini posameznih elementov. V tem primeru ni zgornjih omaric oziroma jih je malo. Lahko jih nadomestite s kakšno dodatno omaro v drugem delu mansarde ali pa izkoristite kak nepravilen kot, ki ga boste na ta način zaprli.

Kuhinjska miza naj bo manjša, po potrebi si izberite takšno, ki jo lahko razširite v večjo.

4. Uporabite svetle barve in toplino lesa

Najbolje bo, če bo mansarda zasnovana v naravnih odtenkih. Uporabite bele stene, ki navidezno povečajo prostore in jih hkrati še osvetlijo. Kontrast belini lahko dosežete z uporabo hrastovega parketa, ki ponuja veliko mero topline.

Mansardna kuhinja je lahko kombinacija lesenih korpusov in belih stranic. Pult je lahko v imitaciji betona. To se bo izjemno lepo navezalo na sivo keramiko, ki jo prav tako lahko postavite v ta prostor. Svetujemo torej vam, da celotno mansardno stanovanje zasnujete v beli in sivi barvi ter lesu. Močnejše barve lahko uporabite pri dodatkih.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek