Mizarsko orodje

2016-04-16 domko 0 Comments

Za popolno opremo mizarske delavnice, v kateri lahko mojster poskrbi prav za vse postopke, ki so potrebni pri njegovem delu, je potrebno kakovostno mizarsko orodje. Orodje za mizarje je lahko ročno ali električno, a seveda nakup dražjega električnega še ne pomeni, da bodo izdelki bolj kakovostni in estetski.

Krožna žaga MakitaV prvi vrsti mora biti mizar natančen in spreten ter imeti pravo »žilico« za svoje delo, šele nato lahko govorimo o izboljšavah, ki jih lahko pomeni boljše orodje. Res pa je, da električno mizarsko orodje gotovo poskrbi, da je delo opravljeno z manj napora in predvsem hitreje. Če imate v načrtu izdelavo nekoliko bolj preprostih izdelkov, ki jih boste lahko naredili skorajda po »tekočem traku« (recimo zaključne letve ali podobno), bo zgolj proizvodnja z uporabo električnega orodja zagotovila, da boste lahko dosegli konkurenčno ceno. Nekaterih stvari se namreč ne izplača delati na roke.

Orodje za mizarje

Med osnovno seveda štejemo različne žage, obliče in spone, a to še zdaleč ne zadostuje. Potrebna so tudi dleta, rezalniki za laminat, različne šablone, pribor za mozničenje, med električnim orodjem pa poleg žag še vrtalniki, vijačniki, brusilniki in podobno. Veliko je odvisno tudi od tega, ali mizar sam pripravlja materiale ali jih kupuje že pripravljene, ali odpadno žagovino uporablja za stiskanje v iverne plošče, ali nudi tudi montažo, ali je treba njegove izdelke nazadnje tudi lakirati ali barvati … To pomeni, da mizar dejansko ne uporablja zgolj specifičnega orodja za mizarje, temveč tudi vrsto drugih orodij in pripomočkov, ki so lahko povsem splošna.

AKU udarni vrtalnik

Mizar glede na svojo specializacijo oziroma specifiko izdelkov, ki jih izdeluje, sam najbolje ve, kakšno mizarsko orodje potrebuje, torej ni nobene potrebe, da bi svojo delavnico opremil z vsem, kar je na voljo. Nenazadnje je treba delavnico tako kot vsako drugo proizvodnjo prilagoditi, da je čim bolj praktična. To pa tudi pomeni, da se je treba odločiti za usmeritev – ali bomo izdelovali okna, vrata, stilno pohištvo po naročilu, kuhinje in pulte, lesene pode …

Kam po mizarsko orodje?

Orodje MisaronTako kot pri nakupu drugega orodja velja, da je najbolje poskrbeti za nakup v specializirani prodajalni, ki ne ponuja orodja poleg najrazličnejših drugih produktov za dom in vrt, temveč se ukvarja zgolj z orodjem. V takšni prodajalni, na primer v Misaron v Celju, boste našli mizarsko orodje odlične kakovosti, različnih proizvajalcev in različnih cenovnih razredov. Tako bo vaša izbira kar najboljša in najbolj prilagodljiva. Vse za svoje profesionalno delo boste našli na enem mestu, seveda pa lahko marsikaj ponudijo tudi tistim, ki potrebujejo mizarsko orodje zgolj za svoj hobi.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek