Montažne hiše so ponovno »v modi«

2016-06-13 domko 0 Comments

Nekaj desetletij nazaj, ko so montažne hiše predstavljale novost na našem trgu, so se zanje odločali zgolj tisti, ki so si dejansko lahko privoščili enkraten nakup. Večina ljudi je namreč zidala hiše po več let, z lastnimi rokami in s pomočjo prijateljev, ki so jim priskočili na pomoč. Prav tako je bilo tedaj povsem običajno, da so bile montažne hiše majhne, enodružinske, večina pa je zidala hiše, za katere se je uveljavil naziv »transformatorji«, saj so bile na zunaj precej neprivlačne oblike, ponašale pa so se s kar tremi etažami. Bile so velike, da bodo v njih lahko živeli še otroci.

Danes je zgodba povsem drugačna. Nihče več ne zida v lastni režiji in tako je montažna hiša za marsikoga veliko bolj racionalna rešitev, saj so takšne hiše postavljene hitreje od zidanih, pa tudi cenovno so zelo ugodne. S samo velikostjo pa tudi ni več težav – tudi montažne hiše imajo lahko veliko kvadraturo in so izjemno velike ter razkošne. Med njimi so tako tiste, ki so po videzu klasične, kot tudi izjemno moderne.

Zakaj so montažne hiše tako priljubljene?

Montažne hiše so vmesna možnost med tipskimi hišami ter načrtovanjem po lastnih željah, saj si pri njih izberemo osnovo, ki jo lahko potem na različne načine spreminjamo in dopolnjujemo ter nadgrajujemo. Dejansko je izbira montažne hiše podobna gradnji hišice iz kock: na voljo imamo osnovne elemente, ki jih nato zlagamo na kup.

  • Montažna hiša Rihter 95

Ogledali smo si montažne hiše Rihter, kjer se lahko objekt po želji ustvari tako, da za začetek izbiramo med naslednjimi parametri:

  1. Oblika strehe. Izbirate lahko med enokapnimi, dvokapnimi, večkapnimi ter ravnimi strehami.
  2. Kvadratura. Hiša ima lahko pod sto kvadratnih metrov, do 150, do 200 ali celo več površine. Tako je lahko namenjena na primer zgolj paru ali manjši družini, ali pa v njej ravno tako biva razširjena družina.
  3. Število nadstropij. Res je, tudi montažna hiša ni nujno zgolj pritlična, temveč ima lahko tudi eno ali več nadstropij.
  4. Število spalnic. Manjše montažne hiše imajo eno ali dve, velike pa tudi pet spalnic.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek