Otroške lesene kuhinje za male »chefe«

2016-07-07 domko 0 Comments

Odrasli smo veselje do kuhanja in peke pričeli ponovno odkrivati predvsem zavoljo priljubljenosti sodobnih kuharskih šovov, v katerih iščejo vedno nove mojstre, ki pripravljajo vedno bolj domiselne jedi. Vendar pa je ljubezen do kuhanja dejansko nekaj, kar imamo v otroštvu prav vsi. Zagotovo namreč ni otroka, ki ne bi užival pri igri, kjer se pretvarja, da kuha. Otroške lesene kuhinje, pa tudi cenejše in manj trpežne plastične različice, so nekaj, kar so si otroci vedno želeli kot pripomoček za igro.

Igra in resničnost

Otroci, zlasti malčki, izjemno radi sodelujejo pri gospodinjskih opravilih in pri njih pomagajo odraslim, tako staršem kot starim staršem, saj si želijo početi vse, kar počnejo veliki. S tem se hkrati tudi marsičesa naučijo. Ker je kuhanje med gospodinjskimi dejavnostmi nekaj prav posebnega, saj je rezultat dejansko nekaj, s čimer se lahko posladkaš, jim je to še toliko bolj pri srcu. In moderna lesena kuhinja, ki je res izdelana v pomanjšanem merilu, sicer pa spominja na pravo, je lahko najboljše, s čimer otroka razveselimo za rojstni dan.

  • Otroška lesena kuhinja

So otroške lesene kuhinje namenjene zgolj igri? Pravzaprav je mala kuhinja uporabna tudi za pravo pripravo jedi. Namesto lesenih ali plastičnih živil, s katerimi se pretvarjamo, da kuhamo ali pečemo, lahko poskrbimo skupaj z otrokom v njej tudi za pripravo prave hrane. Z majhnimi modelčki in drugimi kuharskimi pripomočki, namenjenimi prav otrokom, lahko naredimo vse hladne jedi, ki ne zahtevajo kuhanja ali peke. Če je toplotna obdelava hrane vendarle potrebna, pa lahko delo dokončamo v pravi kuhinji, na pravem štedilniku ali v pečici.

Lesene kuhinje niso zgolj za bodoče »chefe«

Vrhunski kuharji so danes spoštovani, in biti kuhar je vsekakor dober poklic. Vendar pa igra v kuhinji ni usmerjanje v poklic. Gre za osvajanje povsem življenjskih znanj, ki jih vsi potrebujemo. Mala kuhinja otroka uči o pripravi in shranjevanju jedi in živil, o pomenu zdrave prehrane, celo o prehranski vrednosti posameznih živil. Otroka se hitro nauči, da so sladice večinoma nezdrave, zelenjava pa zdrava. Poleg tega se lahko s pomočjo otroške lesene kuhinje nauči tudi poznavanje ure ter odmerjanja tekočin in tehtanja. Otroci se z igro v kuhinji naučijo primernega odnosa do hrane, ko pripravijo piknik ali pojedino za celo družino, pa jih lahko učimo tudi bontona oziroma pravilne priprave mize in obnašanja ob njej.

  • Mala otroška kuhinja

In tu je še ena prednost … Ste vedeli, da otroci marsikatero jed, ki je sicer nočejo niti poskusiti, prav z veseljem pojedo, če jo pripravijo sami? Poskusite! Naj otrok sam zmeša solato v svojo mali kuhinji, pa bo imela ta zagotovo povsem drugačen okus.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek