Prednosti avtomatizacije zgradb pri varčevanju energije

2016-09-26 domko 0 Comments

Energetska varčnost je v sodobnem času ena bistvenih komponent gradnje stavb, tako stanovanjskih kot tudi poslovnih in celo industrijskih objektov. Nanjo lahko bistveno vplivamo na dva različna načina. Prvi je tako imenovana nizkoenergijska gradnja, pri kateri hkrati izkoriščamo prednosti naravnega okolja ter uporabljamo energijsko varčne materiale, drugi način pa je avtomatizacija zgradb, ki lahko energijsko učinkovitost še izboljša. Povedano preprosto: pametna zasnova arhitekture, sodobni materiali in sodobna tehnologija nam omogočajo, da je naše bivanje prijetno, hkrati pa ekonomično in tudi prijazno do okolja.

Kako avtomatizacija zgradb prinese prihranek?

Toplotna izolativnost gradbenih materialov, sodobni načini prezračevanja in ogrevanje s sodobnimi, »zelenimi« in varčnimi ogrevalnimi napravami poskrbijo, da je termostat v našem domu nastavljen na prijetno bivalno temperaturo, ne da bi za to potratili veliko količino denarja za ogrevanje, hlajenje in zračenje. Drugi korak, ki ga je ravno tako smiselno načrtovati že v fazi gradnje doma ali poslovnega objekta, vendar se je zanj mogoče odločiti tudi kasneje (na primer pri obnovi),pa je avtomatizacija zgradb. Avtomatizacija zgradb se nanaša neposredno na pojem tako imenovane »pametne hiše«, torej stavbe, v kateri lahko s pomočjo sodobnih tehnologij poskrbimo za še boljšo energetsko učinkovitost in še bolj prijetno bivanje.

Avtomatizacija zgradb nam omogoča, da daljinsko upravljamo stavbo oziroma dom ali poslovni prostor. Nadzor je mogoč ne glede na to, kje smo, prilagoditve pa lahko nastavljamo sproti ali jih programiramo. Kaj to pomeni v praksi? Če je vaš termostat nastavljen na prijetnih 22 °C in to temperaturo v zimskih dneh običajno zagotavlja z ogrevalnimi napravami, lahko v pametni hiši to hitro spremenite. Avtomatizacija zgradb vam namreč omogoča, da ob sončnem zimskem dnevu izkoristite toploto sonca, ki greje vaš dom skozi okna, obrnjena proti jugu. Potrebno jih je le odstreti oziroma dvigniti rolete, in vaš dom se bo grel zavoljo sončnih žarkov, pri ogrevalni napravi pa si boste naredili prihranek glede porabe. In če se zvečer zelo shladi ali piha močan veter? Avtomatizacija zgradb poskrbi, da se okna zastrejo in se tako poskrbi za dodatno izolacijo, torej pametni termostat ne bo kar takoj ponovno zagnal ogrevanja, saj bo vaš dom dobro zadrževal toploto.

Vse od nastavitve termostata do zračenja na daljavo

Kljub temu, da avtomatizacija zgradb v prvi vrsti privabi misel na finančni prihranek, je bistvena še iz enega drugega razloga: omogoča nam zdravo bivanje, torej višjo kakovost življenja. S tem, ko je vaš dom ali poslovni prostor avtomatiziran, se vam ni treba ukvarjati niti s temperaturo niti z vlago niti s svežim zrakom. Do kolikšne mere bo izpeljana avtomatizacija zgradb v vašem domu, je vsekakor odvisno od vaših finančnih zmožnosti, a če sežete dovolj globoko v žep, lahko ustvarite bivalno okolje, ki bo ves čas skrbelo za zdrave prostore. Ogrevanje, hlajenje, zračenje, prečiščevanje zraka – vse to ni več znanstvena fantastika. S programi lahko ustvarite najrazličnejše profile bivanja, ki bodo odpravili vse skrbi, po potrebi pa jih lahko prilagajate. Na primer, kadar je vaš dom ali poslovni prostor zaradi dopusta ali praznikov tudi dlje časa prazen.

Pametna hiša

In kaj je najboljše, kar ponuja avtomatizacija zgradb? Ne le, da vam ni treba skrbeti za termostat in porabo energije, temveč si lahko zagotovite tudi večjo varnost. Avtomatizacija zgradb ponuja tudi odličen nadzor in pomoč v sili.

Bi radi svoj termostat prepričali, da ni potrebno zagnati sistema ogrevanja, saj se lahko poskrbi za toploto tudi iz drugih virov? Bi radi kisika in svežine bogat zrak ob prihodu iz službe domov? Preverite ponudbo na spletni strani andivi.com in si zagotovite izdelavo načrta za avtomatizacijo zgradb, ki bo zadostila vsem vašim potrebam, vam pomagala prihraniti in poskrbeti za bolj varno ter predvsem za bolj naravno bivanje.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek