Toplotne črpalke zrak voda z radiatorskim ogrevanjem

2016-11-17 domko 0 Comments

Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke velja za ekološko in hkrati energijsko varčno, torej nam pomaga poskrbeti tudi za nižje stroške ogrevanja. Pri nas velja za najbolj razširjeno in tudi najbolj dostopno toplotna črpalka zrak voda, ki izkorišča toploto zraka in z njo greje vodo. Običajno deluje tudi v izjemno hladnih vremenskih razmerah, vse do zunanje temperature zraka -20 °C, uporabljamo pa jo lahko na različne načine: za ogrevanje sanitarne vode, za ogrevanje preko radiatorjev, za talno ogrevanje.

Zakaj je toplotna črpalka zrak voda najbolj praktična?

Zrak je povsod okoli nas, in če ga želimo izkoristiti za ogrevanje, imamo najmanj težav. Toplotna črpalka zrak voda je tako dostopna vsakomur, medtem ko to ne velja za črpalke voda voda ali zemlja voda. Če za pridobivanje toplote želimo izkoristiti vodo, moramo imeti vodni vir in za njegovo izkoriščanje pridobiti dovoljenje, prav tako pa je potrebnih kar nekaj zemeljskih del (vrtina). Enako težavo imamo, če želimo uporabiti črpalko zemlja voda. Potrebujemo namreč dovolj veliko površino zemljišča, da se lahko lotimo zemeljskih del in vkopljemo cevi.

Toplotna črpalka zrak voda pa se lahko postavi tako rekoč kamor koli, na primer v klet ali na podstrešje, torej je praktična takrat, ko si ne želite niti visokih stroškov niti birokracije niti prekopavanja svojega urejenega vrta z zelenicami. Zanjo se torej lahko odločite tudi takrat, ko ne urejate ogrevanja za novogradnjo, temveč želite na bolj čist ter bolj varčen način ogrevati že obstoječo hišo.

Radiatorji in talno gretje

V novih stavbah se radiatorskemu ogrevanju večinoma izogibamo in se odločamo za talno. Če boste adaptirali in nadgradili stari sistem ogrevanja (na polena, kurilno olje itd.), pa vam radiatorjev vsekakor ni potrebno odstraniti. Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje lahko oddaja ogreto vodo v že obstoječe radiatorje.

Radiator

Kako pa je uporaba videti v praksi? Črpalka zrak voda ne bo vode v radiatorskem sistemu nikoli ogrela tako močno, kot ste bili vajeni pri ogrevanju na polena, kurilno olje, zemeljski plin, torej ti ne bodo »žareči«, ampak le zelo topli (ogrevanje vode do 65 stopinj). Prav zato je pri novogradnji bolje, da se odločite za talno gretje, saj se toplota preko tal širi v prostor na drugačen, bolj prijeten način. Prav tako toplotna črpalka zrak voda kljub temu, da deluje do temperature -20 °C, v hudi zimi ne bo enako učinkovita kot pri temperaturah nad ničlo. Bolj kot je zunaj mrzlo, manjšo toplotno moč ima črpalka. Prav zato velja v hladnejših krajih razmisliti tudi o tem, da bo v hudi zimi morda potreben še dodaten vir energije.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek