Najboljša barva za les, ki je izpostavljen vremenskim pojavom

2016-11-21 domko 0 Comments

Les je zaradi svoje naravne lepote in okoljske neoporečnosti priljubljen material za izdelavo najrazličnejših izdelkov. Pogosto se uporablja tudi v gradbeništvu: v notranjosti za talne in stenske obloge ter za izdelavo stopnic, zunaj pa za fasade, nadstreške, tla teras … Ker je les mehak material, ki ni samostojno odporen na različne vremenske pogoje, ga je za zunanjo uporabo potrebno zaščititi. Pred dežjem, snegom in drugo vlago ter pred UV žarki lahko ščitijo barve za les, prav tako pa tudi specialni načini zaščite, kot so termična modifikacija, zaščita z namakanjem in vakuumska impregnacija. Prav tako je pomembno, da za zunanjo uporabo izberemo primerno vrsto lesa – torej takšnega, ki je že po naravi odpornejši.

Lazure in barve za les

Na vremenske pogoje odporne vrste lesa so običajno dražje, zato po njih posegamo predvsem takrat, kadar postavljamo »resen« objekt oziroma si to lahko privoščimo. Za nekoliko manj pomembne stvari, kot so na primer vrtne ograje, pa se večkrat odločimo za navaden les, ki bo gotovo potreboval več vzdrževanja in imel krajšo življenjsko dobo. Ne glede na odločitev je potrebno izbrati kakovostne barve za les, s katerimi bomo tega kar najbolje zaščitili pred propadanjem, hkrati pa mu zagotovili lep videz. Specialne zunanje barve za les oziroma zunanji laki in lazure pa nam omogočijo še nekaj: lesa ni potrebno lakirati vsako leto, temveč redkeje.

Lakirana lesena ograja

Najboljše barve za les, ki je izpostavljen snegu, dežju, ledu, vetru in soncu, so torej tiste, ki so namenjene prav zunanji zaščiti – zato vam zaščita zunanjega lesa z barvami, primernimi za notranjo uporabo, ne bo kaj prida koristila.

Preden uporabimo barve za les …

Barva poskrbi za zaščito in spremembo videza, pa naj gre zgolj za rahlo spremembo naravnega tona lesa ali za spremembo v povsem drugo barvo, tudi takšno, ki za les v naravi ni značilna (na primer modro). Vendar pa barve za les običajno uporabimo šele, ko les obdelamo s preparatom, ki zagotavlja njegovo osnovno primernost za uporabo. Ko kupujete barve za les, torej preverite tudi izdelke, ki skrbijo, da je les zaščiten pred glivami, lesnimi insekti in drugimi škodljivci, pred trohnenjem in podobno. Prav tako lahko z ustreznim premazom poskrbite, da se iz lesa iglavcev ne izloča smola ter da je les zaščiten pred pokanjem.

Premaz za les

Kaj pa vzdrževanje? Če ste barvali preteklo leto in bi želeli le poskrbeti za nekaj osvežitve v videzu ter dodatno zaščito, lahko letos uporabite zaščito z voskom, ki velja za najboljšo in tudi za najbolj naravno.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek