Varčna okna pozitivno vplivajo na družinski proračun

2016-11-25 domko 0 Comments

Pri gradnji doma se vse bolj odločamo za okolju in tudi denarnici prijazne rešitve, pri čemer je seveda najboljše, če lahko poskrbimo za oboje hkrati. Predvsem na področju varčevanja z energijo to ni težava, saj nam tako pri varčnih pasivnih ter nizkoenergijskih kot tudi klasičnih hišah sodobne tehnologije nudijo kar precej rešitev. Ena najbolj pomembnih so gotovo kakovostna varčna okna, ki bistveno prispevajo k nižji porabi virov energije in nam tako zagotovijo finančni prihranek.

Kaj so varčna okna?

Okna sestavljata dve glavni komponenti, okvir in steklena površina. Najvarčnejša okna so tista, ki uporabljajo troslojno termopan steklo, prav tako pa imajo okvir primerne debeline z optimalnim številom komor. Govorimo torej o PVC oziroma plastičnih oknih, ki so tako zaradi cene kot varčnosti najbolj pogosta izbira pri novogradnjah in pri menjavi oken na že obstoječih stavbah zavoljo dotrajanosti in želje po večji energetski učinkovitosti.

Varčna okna Rehau

S troslojnim termopan steklom vplivamo na toplotne izgube na površini stekla, v kombinaciji s kakovostnimi okvirji pa preprečimo izgube tudi pri teh. Okna, ki imajo večjo debelino okvirjev in večje število prekatov, nam prinašajo boljšo izolativnost.

Varčna okna v praksi

Kaj pravzaprav prinašajo varčna okna? Zakaj se račun za porabo energije zaradi njih zmanjša?

Največji del porabe energije v našem domu porabimo za regulacijo temperature, torej za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti. Če je naš dom dobro izoliran, ne prihaja do izgub skozi zunanje stene in streho, če imamo kakovostna okna, pa so tudi izgube skozi površino oken minimalne. Okna torej pomagajo, da hiša pozimi bolje zadržuje toploto v notranjosti oziroma se počasneje ohlaja, poleti pa pomagajo zadrževati toploto na zunanji strani. Tako veliko lažje dosežemo temperaturno konstanto, ki je prijetna in primerna za bivanje, ne da bi morali dom ves čas ogrevati ali imeti ves dan vključeno klimatsko napravo.

PVC okna

Je mogoče prihranek še povečati? Vsekakor, okna lahko opremite tudi z roletami ali podobnimi senčili, s pomočjo katerih lahko še bolj nadzorujete toplotne izgube in s tem višino položnic.

Varčna PVC okna in zeleno življenje

Si tudi vi želite varčna okna, saj nočete visokih stroškov, po drugi strani pa imate odpor proti plastiki, ki obremenjuje okolje? Za plastična oziroma PVC okna se pri izdelavi uporablja kombinacija novega in recikliranega PVC granulata, kar pomeni, da se hkrati z izdelavo novih proizvodov skrbi za recikliranje starih materialov. PVC okna torej gotovo niso v nasprotju z vašo ekološko filozofijo. Večja škoda bi bila, če bi se odločili za lesena okna, pri katerih ni reciklaže starega materiala, temveč morajo zanje dejansko pasti nova drevesa.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek