Kakšne talne ploščice za kopalnico so najbolj primerne?

2016-11-29 domko 0 Comments

Kopalnica je tisti prostor v hiši, kjer se najbolj pogosto odločimo za talne in stenske obloge iz keramike. Nekoč so bile ploščice za kopalnico precej dolgočasne, enobarvne in popolnoma gladke, med njimi pa so bile fuge, ki so dokaj hitro spremenile barvo iz bele v rumeno (zaradi vodnega kamna) ali sivo (zaradi plesni). Danes imamo na srečo precej bolj sodobne in tudi vizualno zanimive rešitve, izbira pa je tudi izjemno pestra.

Izbira z mislijo na videz in praktičnost

Ploščice za kopalnico izbiramo tako za tla kot stene, pri čemer ni nujna izbira istih, pomembno pa je, da so iz istega programa, torej se barvno, po kombinaciji velikosti ter teksturi zgornje plasti ujemajo. Keramične obloge bistveno vplivajo na videz kopalnice, prav tako pa tudi odločajo o tem, koliko časa bomo morali posvetiti njenemu čiščenju.

Ploščice za kopalnico

Talne ploščice za kopalnico so običajno večjih dimenzij, lahko pa se odločimo za različne oblike: kvadratne, pravokotne, šestkotne … Pomembno je, da so dobre kakovosti in v primeru, da imamo talno gretje, zanj primerne. Nekatere lahko polagamo na stik, torej brez vmesne fuge, veliko bolj pogosto pa brez fuge ne gre. Prav zaradi tega je dobro razmisliti o barvnih fugah, ki so precej manj opazne. Ploščice za tla naj bodo sicer gladke, da jih je enostavneje čistiti, vendar naj preprečujejo zdrse, da v kopalnici ne pride do poškodb.

Tako talne kot stenske ploščice za kopalnico naj ne bodo povsem enotne barve, saj se tako najhitreje pozna umazanija oziroma sled vodnega kamne od vsake kapljice. Boljše so vzorčaste ali takšne, kjer se odtenki vsaj nekoliko prelivajo.

Kopalniške ploščice

Kaj pa mozaiki in poigravanje z vzorci, kombinacija enobarvnih in poslikanih ploščic? Predvsem na stenah so kombinacije videti zelo poživljajoče in lahko vdahnejo kopalnici veliko bolj prestižen videz. S sestavljanjem raznolikih ploščic lahko dosežete najrazličnejše učinke: kopalnica je lahko videti kot bi bile stene potiskane z napisi, vzorci, ustvari se lahko prave umetniške podobe.

Ploščice dopolnite z dekoracijo

Tudi kopalnica potrebuje veliko praktičnih dekorativnih elementov, na primer držala za mila, ščetke in podobno. Dekoracija naj bo nevsiljiva in tako lepo dopolni ploščice za kopalnico. Kaj pa kopalniške preproge? Čudovitih ploščic vsekakor ne gre prekrivati s preprogo, še zlasti ne pri novih kopalnicah, kjer za prijeten občutek pod stopali skrbi talno gretje. Če si želite mehkobo pod stopali, ko stopite iz kadi, si pred prhanjem ali kopanjem ob kad položite majhno brisačko, ki bo vpila vlago z vaših stopal.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek