Polaganje tlakovcev na betonsko podlago s fugami ali brez?

2016-12-03 domko 0 Comments

Tlakovanje tal je zagotovo vizualno najlepši način ureditve zunanjih površin, pa naj gre za okolico stanovanjske hiše, poslovne stavbe, sprehajalnih površin v parku ali starih mestnih jeder. S tlakovanjem poskrbimo za prijeten učinek, ki ga z asfaltiranjem ali betoniranjem površin ne moremo, hkrati pa tem površinam zagotovimo tudi izjemno trdnost in obstojnost. Po tlakovanih površinah lahko vozimo, hodimo, ob slabem vremenu na njih ni blata in voda se steka v temu namenjene kanale.

Polaganje tlakovcev

Za tlakovanje uporabljamo najrazličnejše materiale. Tako je bilo nekoč na primer zelo modno tlakovanje cestišč z granitnimi kockami. Za urejanje okolice stavb pa se običajno odločamo za polaganje tlakovcev iz betona. Ti so različnih oblik in nam tako omogočajo zanimive vzorce s samim načinom zlaganja v mozaik, prav tako pa se lahko poigravamo z barvami. Sivi beton, ki je bil za tlakovce značilen nekoč, so zamenjale zanimive barve, saj se v zgornjo plast betona dodaja barvilo.

Kombiniranje tlakovcev

Polaganje tlakovcev se prične z izbiro oblike, ki lahko vpliva na količino tlakovcev, ki jih potrebujemo za posamezno površino. Od tega, kakšne oblike bomo zložili in v kakšnem vzorcu, je odvisno, koliko jih bomo potrebovali. Potrebno je namreč računati na to, da je pri bolj zahtevnih kombinacijah več odpada, saj je potrebno tlakovce pogosteje rezati.

Barvo izberemo tako, da se sklada z okolico in nepremičnino (fasado hiše), saj ne sme biti preveč vsiljiva. Večinoma izbiramo naravne, rjavkaste in rdečkaste odtenke. Nekateri tlakovci niso enobarvni, temveč pisani – vsebujejo dve barvi, ki se med seboj »prelivata«. Ko se prične polaganje tlakovcev, v vsakem primeru velja, da jih pri tem jemljemo z različnih palet, da se tako prikrije morebitna odstopanja med odtenki.

Priprava tal za tlakovanje

Polaganje tlakovcev najpogosteje izvedemo na fino peščeno podlago, ki jo je potrebno pred tem dobro utrditi in poskrbeti tudi za primeren nagib, da na tlakovcih ne bo zastajala voda. Če bomo po tlakovcih zgolj hodili ali bo nanje zapeljalo kakšno lažje vozilo, bo to dovolj. Kadar je potrebna večja nosilnost, pa se odločimo za polaganje tlakovcev na betonsko podlago.

Priprava tal za tlakovanje

Je pri tem nujno fugiranje? Če prostor med tlakovci zapolnimo s fugirno maso, preprečimo premikanje in medsebojno trenje tlakovcev, zato je to pri večjih obremenitvah gotovo priporočljivo. Če polagate tlakovce doma in bodo obremenitve manjše, pa lahko stike med njimi zapolnite tudi z drobnim peskom oziroma mivko. Takšno polaganje tlakovcev je bolj naravno in omogoča vodi tudi pronicanje v tla med tlakovci.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek