Moja pisana in svetla dnevna soba

2016-02-23 domko 0 Comments

Dnevna soba je ena centralnih točk vsake hiše in stanovanja. Če si po obilnem kosilu zaželimo malce počitka, se zagotovo ne zavlečemo v spalnico, ampak običajno najdemo prostor na sedežni garnituri. Sedežna garnitura spada med bolj priljubljene izume razvitega dela sveta. Namenjena je tako posedanju pred televizijo, prebiranju časopisa ali najljubše knjige, na njej se otroci zjutraj stiskajo pod odejico in gledajo risanke, ali pa gosti vaše prijatelje in sorodnike. Sedežna garnitura je torej nekakšen forum stanovanja in je zato gotovo en najbolj pomembnih delov pohištva.

Sedežna garnitura

Tako se dnevna soba (prevc.si) vrti zgolj okoli nje, in najbolj pomembno je vedno to, kaj pravzaprav iz sedežne garniture vidite, kako udobna je, ali do nje enostavno dostopate in podobno. Zato je še kako pomembno, da si celoten prostor okoli nje uredite tako, da bo dinamičen in živahen. To najlažje naredite s slikami, poslikavami, okraski in barvnimi kombinacijami. Danes so vse bolj priljubljene stenske poslikave, različne nalepke in slike narejene iz sestavljank (puzzlov). Če sem ter tja čez steno potegnete še kakšno črto živih barv, bo prostor še bolj zanimiv. Nekateri si omislijo tudi pisane mozaike, ki jih sestavijo iz ploščic, celo iz školjk in drugih manjših predmetov. Idej je lahko zares veliko.

Svetloba prinaša življenje

Če se v okviru vašega stanovanja ali hiše počutite, kot da vam nekaj pije energijo, si najprej v prostor poskusite pripeljati čim več dnevne svetlobe. Sonce ima neizmerno moč. Znano je, da imajo narodi, ki preživijo velik del leta v polarni noči, velike težave z depresijami in nespečnostjo ter sesutim bioritmom. Kadar bo vaša dnevna soba prežeta s sončno svetlobo, boste takoj opazili pozitivne spremembe v obnašanju.

Dnevna soba

Seveda morate paziti, da se to ne zgodi v poletnih mesecih, saj se boste v njej skuhali. Takrat jo je potrebno zgodaj zjutraj prezračiti, potem pa zatemniti. Zelo pomagajo tudi posebne folije na steklih, ki preprečujejo, da bi v sobo vdirali škodljivi UV žarki ter prekomerna svetloba, ki bo prostor segrela do te mere, da bo bivanje v njem neprijetno ali pa boste morali prostor umetno hladiti s klimatsko napravo. Si res želite, da bi morali porabljati denar za elektriko samo zato, da vam bo klima hladila nekaj, kar vam hkrati sonce segreva? Pomislite tudi na druge težave, ki jih prinaša klimatska naprava in posledice za zdravje prisotnih. Uredite si torej dnevno sobo na primeren način in vanjo spustite barve in svetlobo.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek