Ureditev mansardnega stanovanja ni lahka naloga

2015-09-03 domko 0 Comments

Ste se tudi vi odločili za ureditev mansardnega stanovanja? Kljub temu, da je mansardno stanovanje marsikomu všeč na fotografijah, je urejanje v praksi precej težje. Zakaj? Ker pri podstrešjih, ki niso bila v osnovi namenjena bivanju, nimamo toliko možnosti, kot bi želeli.

Največja težava za ureditev mansardnega stanovanja je običajno tlorisna površina, ki zadostuje bivalni višini. Že res, da je sredi podstrešja višina stropa brez težav 240 centimetrov, a že nekaj metrov proč naletimo na prenizko višino. Za mansardno stanovanje je najbolje upoštevati tloris do višine okoli 160 centimetrov – vse, kar je manj, pa zagotovo ne omogoča več stojne višine oziroma je uporabno zgolj še za kakšne nizke omare.

Druga težava za ureditev mansardnega stanovanja je ponavadi svetloba. Če podstrešje ni bilo namenjeno bivanju, je treba poskrbeti, da bo te dovolj, torej lahko naredimo frčade, ali pa se odločimo za strešna okna. S frčadami lahko tudi na nižjih delih pridobimo višino, vendar pa bo svetloba precej slabša kot pri strešnih oknih. Torej naj bodo strešna okna prva izbira. Če je le mogoče.

Kaj pa pohištvo? Tudi tu ima mansardno stanovanje svoje zahteve. Kadar so stropi nižji, se je potrebno pogosto odločiti za izdelavo omar po meri. Problematične so tudi police in viseče omarice, ki se stikajo s steno z naklonom. Tako mora marsikdo tudi kuhinjo dati izdelati po meri.

Mansarda

Sicer pa je najbolj nujna stvar za ureditev mansardnega stanovanja skrb za primerno temperaturo. Da nas pozimi ne bo zeblo in nam poleti ne bo vroče, zahteva mansardno stanovanje dobro izolacijo, pogosto pa je poleti nujna tudi klimatska naprava.

Še kakšen namig? Morda zgolj ta, da je najboljša »odprta« ureditev mansardnega stanovanja, kjer bivalni prostori prehajajo eden v drugega. Tako se znebimo odvečnih sten in poskrbimo, da je mansardno stanovanje videti svetlejše ter bolj prostorno.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek