Viseči stoli za igrive prostore in uživanje v naravi

2017-05-04 domko 0 Comments

Viseče mreže, ki so sinonim za sproščeno ugodje, so dobile tudi svoje manjše bratce, viseče stole. Podobnost je očitna: tudi viseči stoli so namenjeni udobnemu užitku, vendar pa so tudi nekoliko bolj praktični. Viseč stol lahko enostavno obesimo z veje drevesa nekje v naravi, z ogrodja za senčila na terasi ali pa s stropa v zaprtem prostoru. Namestitev je torej bolj praktična, poleg tega pa viseč stol zavzame manj prostora kot viseča mreža.

Viseči stoli morajo biti iz primernega materiala

Kadar se odločimo za stalno namestitev visečega stola, se lahko odločamo med stoli, kjer je »školjka« izdelana iz različnih trdih materialov, na primer iz plastike ali pletena iz vrbja. Kadar bo stol v uporabi na začasni lokaciji, pa seveda velja izbrati takšnega iz tkanine, ki ga bomo enostavno vzeli s seboj, hitro namestili in tudi pospravili oziroma umaknili pred dežjem.

Pri mehkih stolih je potrebno misliti na samo udobje materiala. Najbolje je, da je sedalni del izdelan iz bombaža ali udobnega svilenega materiala, ki nas ne veže, ni grob do kože in na njej ne pušča odtisov. Nenazadnje se viseči stoli pogosto uporabljajo poleti, ko je veliko kože gole.

  • Viseč stol La Siesta Currambera

Gola koža pomeni tudi več znoja in več umazanije, zato je dobro, da je viseč stol narejen tako, da ga je mogoče tudi oprati. Ni nujno, da ga damo v pralni stroj. Povsem dovolj je, če je tkanina tako obstojna, da jo lahko enostavno speremo z vodo, podrgnemo madeže s čistilom ter posušimo na zraku.

Pri zunanji uporabi vsekakor velja, da je najboljša odločitev za tkanine, ki so odporne na sonce oziroma UV žarke. Tako bo stol ostal lepih in živahnih barv ter ne bo že po mesecu dni povsem zbledel.

Na kaj paziti pri nakupu?

Viseči stoli, ki jih bomo vzeli s seboj na dopust ali v naravo, naj bodo povsem lahki. Najbolje je, da nimajo trdnega ogrodja, temveč za obliko in podporo ter namestitev skrbijo vrvi. Na domači terasi ali v sobi pa imate lahko tudi stol, ki ima težje kovinsko ogrodje. Takrat je najbolje, da je ogrodje stoječe in se stola ne fiksira s stropa.

Različne so tudi dimenzije. Večinoma izbiramo med visečimi stoli, ki so namenjeni za eno samo osebo, a najdejo se tudi tisti za dva ali več. Takrat je seveda potrebno imeti v mislih nosilnost elementa, na katerega bomo viseči stol pritrdili. Prestižni proizvajalci ponujajo viseče stole, ki pravzaprav niti niso več stoli, temveč že skoraj sedežne garniture – vendar tudi stanejo toliko kot najboljše sedežne garniture.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek