Zaščita objekta pred talno vlago

Kako objekt zaščititi pred talno vlago?

2019-10-06 domko 0 Comments

Eden od pomembnih dejavnikov kakovosti bivanja je vsekakor primerna vlaga v stanovanju – ne premalo in ne preveč. S premišljenim načrtovanjem, natančnim projektiranjem in kakovostno izvedbo je možno zgraditi ali obnoviti hišo, ki je ne le energijsko učinkovita, ampak zagotavlja tudi kakovostno bivanje.

Živeti v vlažnem in hladnem bivalnem okolju je zelo neprijetno. Hlad lahko preženemo z ogrevanjem, boj s talno vlago v objektu pa je že v naprej bitka z nemogočim. Rešitev je samo ena: vlagi oziroma vodi preprečimo vstop v objekt. Vodi pot zapremo s hidroizolacijskim slojem, ki se izvede na zunanji strani stavbnih elementov. Horizontalna in vertikalna hidroizolacija temeljev, sten in tal sta izredno pomembni.

Napake med gradnjo, odgovorne za prekomerno vlažnost

Čezmerna vlaga v hiši in konstrukcijah stavbe povzroča povečano toplotno prevodnost, plesen, korozijo, kondenzacijo vodne pare na oknih ter celo mehanske poškodbe ometa in zidu. Za uspešno sanacijo vlage je treba poiskati in odstraniti vzroke za njen nastanek. Morda gre za napake, ki so nastale že med gradnjo, recimo:

  • slabo ali celo neizolirani temelji,
  • napake pri odvajanju vode stran od objekta,
  • nepravilno izvedena drenaža,
  • poškodovana hidroizolacija,
  • neustrezna toplotna izolacija zunanjih sten,
  • zamakanje zaradi poškodb na strehi,
  • neustrezno zračenje in odvajanje vlage z objekta ipd.

Kletni prostori so dandanes večinoma namenjeni raznim gospodinjskim in servisnim opravilom, kot namenski prostori za razne hišne naprave ali za shranjevanje ozimnice idr. Vlaga v bivalnih prostorih ni sprejemljiva, kljub dejstvu, da so temelji, kletne stene in tla (predvsem temeljna plošča) v stiku s terenom neprestano izpostavljeni vlagi oziroma vodi.

Dve obliki obremenitve hidroizolacije

Glede na umestitev stavbe v tla ter na podlagi geološko-hidrološke sestave tal poznamo dve vrsti obremenitve hidroizolacije. Pogostejša in bolj blaga je obremenitev v obliki občasno prisotne precedne vode, ki ne zastaja, ter bolj ali manj stalno prisotne talne vlage. Pri tem gre za mehanizem kapilarnega prehajanja vlage, ki ga mora hidroizolacija preprečiti.

Druga, redkejša oblika hidroloških obremenitev, je zastajajoča ali stoječa talna voda. Pojavi se le občasno, lahko tudi samo vsakih nekaj let. Ker je precej agresivnejša, lahko v primeru neustrezne hidroizolacije povzroči hujše posledice, saj pride do pronicanja vode skozi zidove in tla, v skrajnem primeru voda pod pritiskom pretrga hidroizolacijo, vdre v prostor ter ga poplavi.

Parna zapora Gefitas PE 3/300

Za zaščito pred precedno vodo in talno vlago zadošča izvedba hidroizolacije s folijo oziroma parno zaporo Gefitas PE 3/300. Zapora proti vlagi Gefitas je izredno odporna proti pretrganju in mehanskim poškodbam.

Izolacijska folija Gefitas

Zaradi močne odpornosti je Gefitas izolacijska folija primerna tudi za vgrajevanje neposredno na komprimiran gramozni tampon ali na podložni beton. Ker ima že vgrajen tesnilni butilni trak, varjenje ni potrebno.

Podjetje Alteks d.o.o. vam nudi vrsto rešitev in preverjenih ter uveljavljenih materialov za izolacijo, ki so enostavni za vgradnjo, cenovno ugodni ter nudijo učinkovite sistemske rešitve. Če vas o izolacijski foliji Gefitas PE 3/300 ter učinkoviti izvedbi izolacije zanima več, vam vsekakor svetujemo, da obiščete njihovo spletno stran.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek