Osvetlitev in dodatki za prijeten ambient

2017-02-06 domko 0 Comments

Ste se naveličali videza svojega stanovanja? Ne, popolna prenova ni potrebna, lahko pa ga nekoliko osvežite s pomočjo svetil in dodatkov za dom, ki bodo povsem predrugačili njegov videz. Majhne spremembe, ki vas ne bodo stale veliko, bodo vnesle veliko svežine, in imeli boste občutek, da je vaš dom ponovno nekaj posebnega.

Osvetlitev nima zgolj ene funkcije

Bistvo osvetlitve je vsekakor to, da si zagotovimo svetlobo, ki nam omogoča uporabo stanovanja zvečer in ponoči, lahko pa se nekoliko poigramo in osvetlitev izkoristimo tudi v estetski namen. Svetila imajo mnoge podobe in zamenjava klasične svetilke s takšno, ki je po videzu bolj posebna, prinese novo estetiko, prav tako pa nam lahko osvetlitev pomaga pri ustvarjanju prijetnega ambienta.

Osvetlitev »od zgoraj« je res najbolj splošna in najbolj uporabna, a lahko se odločimo tudi za manjše svetilke, ki so namenjene posameznim opravilom (stoječa luč za branje ob fotelju) ali pa skrbijo za svetlobne poudarke (na primer umetniškega dela na steni). Pozabiti ne smemo tudi na ambientalno svetlobo, katere namen je prav ustvarjanje vzdušja. Pri tem lahko posežemo po sijalkah, katerih svetilnost lahko prilagajamo, ali po takšnih, ki oddajajo tudi barvno svetlobo.

Najbolj preprosti dodatki za največji učinek

Poleg električnih svetil velja v domu uporabljati tudi dišeče sveče, ki poleg svetlobe oddajajo še prijeten vonj in poskrbijo za lep videz, še zlasti, če so te umeščene v lepe namizne aranžmaje. Vedno lahko za nekaj svežega videza poskrbimo tudi z različnimi dekorativnimi cvetličnimi lonci in z okrasnimi blazinami. Tako za videz kot za svetlobo si pomagamo s kakšnim ogledalom, veliko spremembo prostora pa lahko dosežemo tudi z novo preprogo ali z dekoracijo stene. Ni nujno, da se odločimo za barvanje, saj so na voljo tudi fototapete in stenske nalepke.

Stenska nalepka

Kljub temu, da po priljubljenosti zavese v sodobnih stanovanjih niso ravno na najvišjem mestu, lahko tudi te prinesejo spremembo. Četudi imate okna zastrta z žaluzijami ali zunanjimi roletami, ni odveč, če dodate okoli oken še nekaj mehkega tekstila. Sodobne zavese so namreč oblikovane tako, da se podajo tudi v moderno opremljen dom.

Prejšnji prispevek

Naslednji prispevek